tirsdag 15. mai 2012

2052

I anledning feiringen av 40-års  jubileet gjennomfører Miljøverndepartementet en rekke arrangementer. Et av disse arrangementene var viet lanseringen av Jørgen Randers nye bok, "2052".

"2052" er en bok som handler om hvordan verdensøkonomien vil se ut 40 år inn i fremtiden.  I 1972 var Randers en av forfatterne av boken "Limits to Growth". Denne boken, som også kom ut i en revidert versjon i 2004, ble en sentral bok for mange i miljøbevegelsen. De dystre fremtidsutsiktene som ble tegnet opp  i denne boken, hvor naturressursene raskt ble brukt opp og den økonomiske veksten stagnerte helt,  var i overkant pessimistiske. En årsak til denne sterke pessimismen var at modellene som lå til grunn for analysen ikke tok tilstrekkelig i betraktning økonomiske mekanismer, som for eksempel prismekanismer, teknologisk fremgang og muligheter for substitusjon.

Jeg hadde like fullt glede av å lese boken om grenser for vekst i studietiden. Ikke bare var den hensiktsmessig å lese for å forstå mer av hva som rører seg i diskusjonen om miljø og økonomisk vekst, den var også en viktig inspirasjon for å lære mer om miljø- og ressursøkonomi.

I følge Aftenposten tegner Randers også i sin nye bok et dystert bilde av utviklingen i verdensøkonomien for de kommende 40 årene.

Man kan si mye om de som til envher tid kommer med dystre spådommer om fremtiden.  Men skal man argumentere i mot deres syn så må man i allfall sette seg inn i hva de mener og forstå hvordan de har kommet fram til dommedagsprofetiene.  Jeg kommer derfor til å sette "2052" opp på leselisten.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar